Begraafplaatsen in Zwolle
Begraafplaats Bergklooster
Al eeuwen lang vinden velen een laatste rustplaats op het sfeervolle Bergklooster dat op een oude rivierduin van de Overijsselse vecht ligt. Deze door bomenrijen omsloten begraafplaats ademt een ingetogen, tijdloze sfeer. Op deze bijzondere plek keren overledenen op een geleidelijke en natuurlijke wijze tot stof op een daarvoor in de aarde uitgekozen rustplaats. Zij kunnen zolang men wil herdacht worden. De bezoeker kan zich in rust verbinden met voorbije levens en herinneringen ophalen aan dierbaren. In 2012 is 'Nieuw Bergklooster' geopend. Hier bestaat ook de mogelijkheid om een grafkelder aan te kopen. Op deze begraafplaats is begraven voor onbepaalde tijd mogelijk.
Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. Niet alleen de kloosterlingen maar ook buren en Zwollenaren vonden hun laatste rustplaats op het kloosterterrein. Na de afbraak van het klooster ontfermden buurtbewoners zich over de begraafplaats. De ‘Vereniging Begraafplaats Bergklooster’ zorgt tot op de dag van vandaag voor de begraafplaats. In 2012 is de locatie Nieuw Bergklooster in gebruik genomen waar voor in de verre toekomst voldoende ruimte is. De gele zonneborder schijnt over de hele begraafplaats.
Bosgedeelte begraafplaats Kranenburg
Vanaf 1978 kan er begraven worden in het bosgedeelte. Omgeven door grote eeuwen oude bomen, het is een natuurlijk bos, niet speciaal aangelegd voor de begraafplaats. De bomen die nu in het bos staan zijn daarom zo’n honderd jaar oud, maar de boomstronken met hun wortels veel ouder; tussen de tweehonderd en driehonderd jaar. De beuken aan de beukenlaan, een laan die nog goed zichtbaar is, zijn ongeveer tweehonderd jaar oud.
In de eerste jaren van deze uitbreiding konden mensen kiezen voor twee categorieën graven. Bij een eerste categorie mocht de steen iets groter zijn dan bij een tweede categorie. Een graf uit de eerste categorie was dan ook duurder dan die uit de tweede.
Bovengronds begraven op begraafplaats Kranenburg
Steeds meer mensen willen bovengronds worden begraven. In Nederland is deze manier van begraven nog vrij uniek. De gemeente Zwolle biedt de mogelijkheid om begraven te worden in een galerijgraf. Dit is een nis die in een fraai vormgegeven muur verwerkt is. Een galerijgraf is een alternatief voor mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om onder de grond te worden begraven of te worden gecremeerd.
Islamitische begraafplaatsen
De begraafplaats maakt onderdeel uit van begraafplaats Kranenburg, maar is een apart gedeelte, omheind door een haag. Het gedeelte heeft ruimte voor 300 graven. De eeuwige grafrust is mogelijk en er is ruimte voor alle gebruikelijke rituelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot omranding om het graf. Uiteraard liggen de graven richting Mekka. De gemeente Zwolle heeft met verschillende islamitische organisaties overlegd hoe het nieuwe islamitische gedeelte eruit moet komen te zien.
Chinese begraafplaatsen
Begraven worden volgens de Chinese tradities. Dat is sinds 2013 mogelijk in Zwolle. Bij het ontwerp voor de Chinese begraafplaats is rekening gehouden met de wensen vanuit de Chinese gemeenschap. De begraafplaats ligt op een zonnig en licht gedeelte en de graven hebben uitzicht over water. Ook is er een pagode en eigen toegangspoort. Daarnaast kunnen de graven voor onbepaalde tijd worden uitgegeven.
Joodse begraafplaats
De Joodse begraafplaats is gelegen aan de Kuyerhuislaan 5 in de buurtschap Herfte.
Meppelerstraatweg
Deze begraafplaats bestaat sinds 1826 en is daarmee de oudste gemeentelijke begraafplaats in Zwolle. Onder andere de dichter Rhijnvis Feith ligt hier begraven. Sinds 1954 worden op de begraafplaats Meppelerstraatweg geen nieuwe graven meer uitgegeven. Bijzettingen in familiegraven kunnen nog wel als er nog plaats is in het graf. De aula is niet meer in gebruik.
Voorst in Westenholte
De begraafplaats bevindt zich aan de toegangsweg van de wijk. Aan de Ridder Zwederlaan nummer 1 staat een klein gebouw in Amsterdamse Stijl. In 1933 heeft de tuinarchitect Poortman deze begraafplaats in opdracht van de toenmalige gemeente Zwollerkerspel aangelegd in de vorm van een pauwestaart. Met de gemeentelijke herindeling in 1967 ging de begraafplaats Voorst/Westenholte over naar Zwolle.Windesheim
In 1917 nam gemeente Zwollerkerspel de begraafplaats Windesheim over van de Nederlandse Hervormde kerk. Er worden voornamelijk overledenen uit het dorp Windesheim begraven. Op het oude gedeelte van de begraafplaats kan er alleen worden bijgezet als er nog plaats is in het graf. Er worden nog wel nieuwe graven uitgegeven. Ook is er een afzonderlijk gedeelte voor urnengraven. Op deze begraafplaats is geen aula, alleen een overkapping om te schuilen bij slecht weer.
Katholieke begraafplaatsen
Het Rooms Katholiek Kerkhof is een begraafplaats, een dienstverlenende instelling met klantvriendelijkheid als uitgangspunt. Service verlenen op het moment dat het nodig is.
In de christelijke traditie is de doden begraven één van de zeven werken van barmhartigheid die met zorg en inzet wordt uitgevoerd.
Onderscheid naar geloof, geslacht of dergelijke wordt daarbij niet gemaakt. Een betrokkenheid bij de eigenheid van het kerkhof wordt verondersteld. Bisschop Willebrandlaan 62.