Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Een uitvaart in Zwolle, wat is er mogelijk? Actueel Dag voor dag Diensten en producten Kerken in Zwolle Laatste levensfase Contact

Een uitvaart regelen tijdens de Corona crisis


Op dit moment hebben we te maken met het Coronavirus. Het is crisis in Nederland. De overheid heeft strikte maatregelen opgesteld waar we rekening mee moeten houden bij het regelen van een uitvaart. In plaats van een afscheid waarbij de familie iedereen uit kan nodigen om afscheid te nemen, herinneringen te delen en gelegenheid te geven tot condoleren, moet het nu helaas allemaal in zeer beperkte kring.  
Om verdere besmetting te voorkomen moeten ook de uitvaartbegeleiders en verzorgers zich aan de strikte regelgeving houden. Indien mogelijk zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen regelen. De gesprekken om de samenkomst te bespreken zullen met maximaal 3 familieleden zijn.

Waar moet u rekening meehouden?

Melding

In het eerste telefoongesprek zal de uitvaartbegeleider vragen stellen over:

  • Wat is de oorzaak van overlijden
  • Waar is overledene
  • Waar wilt u dat de overledene naar toe wordt gebracht, naar huis of naar een uitvaartcentrum.
  • Zijn er nabestaanden ziek of hebben zij klachten van hoesten of koorts, dan kunnen de gesprekken telefonisch worden gedaan. 
  • Zijn er geen klachten dan kan het gesprek thuis plaatsvinden rekening houdend met de RIVM richtlijnen.     

Verzorging

Medewerkers van het zorgteam zullen het verzorgen en kleden zelfstandig uitvoeren. Daarbij kan de familie niet aanwezig zijn. De verzorging wordt gedaan in het uitvaartcentrum. Daarna kan de opbaring in de kist wel thuis gedaan worden.
Heeft het overlijden in het ziekenhuis plaatsgevonden dan zal de uitvaartbegeleider met de medewerkers van het ziekenhuis overleggen wanneer de overledene opgehaald kan worden.

Kaarten of advertentie

De kaart en de advertentie kunnen worden opgemaakt. De kaarten gedrukt en verstuurd en de tekst kan naar de redatie van de krant gestuurd worden. Het is ook mogelijk om de personen die er wel bij aanwezig kunnen zijn telefonisch uit te nodigen. De kaarten kunnen dan na afloop verstuurd worden. Bijvoorbeeld als de crisis achter de rug is en er wel een afscheidsbijeenkomst gehouden kan worden.

Samenkomst

Volgens de richtlijnen mogen er niet meer dan 30 personen aanwezig zijn bij het afscheid. In de meeste kerken bestaat de mogelijkheid om mee te luisteren en/of kijken. In het crematorium is livestream mogelijk. Zo kunnen de mensen toch meeluisteren en met u meeleven. De invulling van de samenkomst stelt u zelf samen of in overleg met de dominee/pastor of de uitvaartbegeleiding.

Na de Coronacrisis

Op een later moment is het mogelijk om een herinneringsdienst te houden. 
Geplaatst op 1 January 2020

Nieuwe manier van opbaren

In de uitvaartbranche zijn er altijd ontwikkelingen. Een nieuw product dat sinds eind 2018 beschikbaar is zijn de filters van Bio Sac 200. Een hele nieuwe manier van opbaren. Met deze bijzondere manier is een koeling niet meer nodig. Er zijn geen ingewikkelde procedures voor nodig.

Lees verder
© Copyright 2022 Uitvaart Zwolle